TERAPIE PRIN ARTA
Poate că ai deja o idee despre ce ar putea să însemne terapia prin artă. Eu voi încerca aici sa-ți las câteva gânduri despre cum funcționează și de ce ar merita să fie încercată și, de ce nu, iubită!
Vorbim despre artă ca o activitate care presupune cunoștințe, exercițiu, percepție, imaginație și intuiție. În cabinetul de psihoterapie nu se face artă în acest sens, dar ne folosim de uneltele ei minunate pentru a putea exprima ceea ce cuvintele nu pot curpinde – emoții, idei, senzații, trăiri.
Nu ne va fi necesară îndemânarea, tehnica sau experiența anterioară, ci curiozitatea de a folosi pensule, creioane, hârtie, culori, lut, sunete, dans.
Cu ajutorul mijloacelor creative ne vom uita în interiorul nostru pentru a-i putea cartografia emoțiile, fricile, conflictele, resursele infinite de vindecare sau perspective noi de a trăi realitatea.
Mai departe, cu ajutorul acestei hărți la care doar noi înșine contribuim, vom putea călători în propria viață știind permanent cine suntem, ce ne dorim și cum putem ajunge acolo.
În acest fel, atunci când verbalul nu reușește să exprime ceea ce ținem în interior, aceste mijloace terapeutice pot aduce la suprafață trăirile în depresii, stres, anxietate sau blocaje interioare, dar mai ales pot da formă adevărului personal al fiecăruia dintre noi.