Simona Constantin
Psiholog, Psihoterapeut, Fondator Centrul Psihoplan
Sunt Simona Constantin. Dacă ai întreba despre mine câteva persoane din jurul meu, ți-ar spune probabil că sunt un om energic, ordonat, curios, auto-motivat și…ocupat. Recunosc, nu aș putea să-i contrazic.
Am în grijă propria-mi viață, descopăr permanent provocările rolului de partener în cuplu, caut să fiu un ghid onest pentru drumurile copiilor mei, lucrez într-o organizație cu peste 800 de oameni în România, urmez cursurile asociatiilor profesionale de formare în psihoterapie în domeniile în care mă specializez, sunt implicată la rându-mi într-un proces intens de analiză personală cu propriul psihoterapeut, pentru a putea însoți pe drumul vieții oamenii care-mi calcă pragul cabinetului de psihoterapie.
Am si eu, ca tot omul, anumite crezuri, în minte și în suflet, funcție de care îmi trăiesc viața, personal și profesional: cred despre om că poate duce multe, indiferent că trebuie sau nu. Știu despre om că are capacitatea de a se ridica, pe propriile coate și de a-și continua drumul cu propriile resurse din traistă. In contextul potrivit, această putere personală poate fi descoperită și pusă la treabă. Cred despre om că el știe cel mai bine ce îl doare, când îl doare și că tot în ființa lui se află, undeva, și soluția.
Câteodată, pentru a descoperi această rezolvare, este nevoie sprijinul unui terapeut. Știu toate aceste lucruri din propria experiență, personală și profesională.
Parcurs profesional, pe scurt:
Am absolvit facultatea de Psihologie și am încheiat formarea profesională pentru obținerea atestatului de liberă practică în Psihoterapie și Consiliere Psihologică sub supervizare, din partea Colegiului Psihologilor din România.
Sunt membru al Colegiului Psihologilor din România si Consilier pentru Dezvoltare Personală certificat de Ministerul Muncii. Lucrez permanent cu specialiști în domeniu pentru analiza și dezvoltarea mea personală și îmi continui formarea profesională in institutiile de profil.
Am studiat și obținut diploma în Master Business Administration la CityUniversity Seattle, Statele Unite ale Americii. Sunt absolventă și a facultății de Drept și activez în acest domeniu, în sectorul privat, de peste 16 ani. Am studiat matematica la Colegiul Sfantul Sava, pianul la Colegiul George Enescu, pictez și modelez în lut atunci când găsesc răgaz.
Activez in cabinetul privat si la clinici de specialitate din Bucuresti, dar si online, pentru ca distanta sa nu conteze atunci cand este nevoie de ajutor! Scriu articole pe teme din sfera sanatatii psihice si a dezvoltarii personale pentru diverse publicatii de profil din Romania.
Ce mi-a oferit tot acest traseu? Mi-a dat înțelegerea unor realități sufletești interioare, mi-a menținut contactul cu realitatea exterioară în care trăim cu toții și mi-a revelat posibilități de a trăi cu cele două planuri sănătos și fericit.
Andrea Ivascu
Terapeut, Coach
Autocunoașterea este primul pas pe drumul dezvoltării personale, a creșterii și a evoluției noastre ca indivizi. De multe ori, ajungem să fim nevoiți să facem acest prim pas împinși de o problemă care ne apasă, care pare de nerezolvat, de un blocaj sau de o suferință atât de profundă încât pare că ne va nimici.
Și atunci avem nevoie de ajutor, de un ghid care să ne fie alături, să ne îndrume, să ne explice și să ne clarifice anumite gânduri, sentimente, reacții și comportamente despre care ajungem să fim conștienți abia acum când întregul proces ne cere să acordăm mai multă atenție propriei persoane din interior. Nu este de ajuns să conștientizăm aceste lucruri, ci e bine să găsim și calea către a schimba ceea ce este posibil și benefic pentru noi a fi schimbat, dar și a ne accepta pe noi înșine așa cum suntem, cu zone de lumină, dar și cu zone de umbră. Suntem unici și suntem valoroși cu tot ceea ce avem în noi.
Acest proces de autocunoaștere și dezvoltare personala este unul frumos și lung, plin de satisfacții și noi descoperiri. Merită toată răbdarea, dedicarea și atenția noastră, pentru că este ceea ce ne va aduce în viață exact lucrurile pe care ni le dorim. Relații pline de dragoste și înțelegere, ușurătatea în comunicare, o exprimare autentică a sinelui, evoluția în direcția dorită pe plan profesional și social, împlinirea viselor care păreau ascunse în umbra unor obstacole de netrecut, pe care doar mintea noastra le-a așezat acolo.
Este un proces care ne schimbă perspectiva asupra propriilor noastre vieți, asupra realității în care trăim, asupra vieții în general și asupra felului în care relaționăm cu cei din jurul nostru. Și, în final, ne schimbă viața în mai bine.
Mă numesc Andrea Ivascu și am fost mereu îndrăgostită de femeia din mine si de cunoaștere. Fiind o fire care caută să înțeleagă misterele ființei și ale lumii, am căutat răspunsuri și soluții prin școli, formări, cursuri, ateliere și cărți. Toate acestea m-au ajutat să mă cunosc și să mă înțeleg mai bine. Acceptarea în profunzime a cine și cum sunt a venit după discuții cu oameni înțelepți, femei minunate care mi-au fost mentori, inspirație sau cliente, observație și multă experiență de viață atât profesională, cât și personală.
Am înțeles că ființa umană nu are cum să fie ceva fix sau clar definit. Că vulnerabilitatea, acceptarea de sine, curajul de a trăi autentic, a-mi face vocea auzită și curajul de a spune „nu”, dar și curajul de a spune „da” în ciuda fricii, mă fac mai puternică, și-mi dau ocazia să-mi explorez nuanțele ca om și ca femeie. Am ajuns să ma iubesc în toate nuanțele mele.
Din acest punct am început să lucrez cu oameni pe care am putut să-i ajut să-și acceseze puterea personală pentru că s-au descoperit, și-au câștigat încrederea în sine, și-au definit respectul de sine și dreptul de a pune limite sănătoase, dar si de a-si accepta propriile limite. Pentru că nu suntem singuri și a ne dori, a cere și a primi ajutor nu este ceva greșit, ci dimpotrivă, ceva de care avem cu toții nevoie.
Prin munca mea am fost și sunt alături de oameni pe care viața i-a adus într-un punct în care nu se mai recunosc și au nevoie să se regăsescă, de oameni care au fost puși la grea încercare printr-un doliu sau un divorț, și pot să-i însoțesc dintr-un spațiu interior în care se împletesc experiența personală și profesională. Învățăm împreună să identificăm și să accesăm resursele interioare, să setăm obiective realiste și să planificăm îndeplinirea lor.
În cadrul terapiei de cuplu vă invit să vă deschideți inima unul către celălalt într-un spațiu de siguranță, nonjudicativ, în care conflictele dintre voi pot căpăta sens și pot atrage după sine soluții creative. Împreună veti învăța să vă identificați mai bine nevoile și să vi le exprimați într-un mod în care celălalt să le poată înțelege. Pentru că o comunicare sănătoasă înseamnă deschidere către a-l asculta pe celălalt cu empatie și este foarte important să învățăm acest limbaj secret al iubirii. De asemenea, este important să va reamintiti ca a vă juca, a râde împreună și a vă oferi timp și atenție consolidează și aduc prospețime relației de cuplu.
Irina Lucia Mincă
Psihoterapeut, Psiholog Clinician
Sunt psihoterapeut și am învățat cu mult drag să pot ajuta copii, adolescenți, adulți, dar și cupluri care se confruntă cu o gamă largă de probleme emoționale, anxietate, teamă, stres, depresie, dificultăți de relație.
Abordarea mea față de terapie este, în primul rând, umanistă și existențială, ceea ce ar putea fi considerată o „abordare de bun simț”.
Utilizez tehnici terapeutice moderne și dovedite științific pentru a-mi ajuta pacienții să-și atingă întregul potențial emoțional și funcțional. Sunt conștientă de atuurile și deficiențele clinice și cred cu fermitate în importanța de a fi sinceră, deschisă și pe „aceeași undă” cu pacienții mei, astfel încât atât eu, cât și ei să putem lucra coeziv pentru a obține claritatea și schimbarea pe care aceștia o caută.
Specialist în psihoterapie adleriană, îi ajut pe oameni să înțeleagă gândurile, pulsiunile și emoțiile care le influențează stilul de viață. Oamenii aflați în terapie sunt, de asemenea, încurajați să dobândească un mod de viață mai pozitiv și mai productiv, dezvoltând noi perspective, abilități și comportamente.
Oamenii intră adesea în terapie pentru a obține o perspectivă mai bună asupra propriilor comportamente și răspunsuri la circumstanțele care apar în viața lor. Psihoterapia adleriană folosește ca proces adlerian clarificarea valorilor, prin care o persoană în terapie este introdusă în organizarea vieții personale, inclusiv ordinea nașterii, contextul social și alte dinamici externe, dar și influențele părintești.
Înțelegând această organizare și modul în care aceasta a influențat valoarea de sine, acceptarea și așteptările, un individ poate începe să accepte emoțiile pe care le are față de evenimentele pe care le-a trăit în copilărie. Acest proces de percepție permite persoanei în terapie să identifice – poate pentru prima dată – adevărata lor valoare interioară, independentă de ceilalți.
- Psihoterapie adleriană
- Psihologie clinică, evaluare și intervenție terapeutică
- Master „Psihologie clinică și consiliere psihologică”
- Psihoterapie adulți, copii și adolescenți
- Psihoterapie de cuplu și familie
- Psihoterapie de grup
- Parenting
- Evaluare clinică psihologică și psihodiagnostic
- Tulburări de comportament alimentar – evaluare clinică și intervenție psihologică de tip psihoeducație nutrițională și terapie cognitiv-comportamentală
- Tehnici creative de interventie psihologică în programele de dezvoltare personală adresate copiilor si adolescenților
- Tehnici proiectiv-metaforice și mijloace simbolice
- Terapie prin artă (Art Therapy)