DESPRE FRICA
Precum se intampla cu multe lucruri in viata, diferenta dintre ce e bine si ce e rau o face doza sau intensitatea. Cata frica se incadreaza in normal si de la ce punct incolo intram in sfera anormalului?
Incertitudinea si nesiguranta cu privire la ce se poate intampla in urmatorul moment sunt activatorii senzatiei de frica. Situatiile noi, lipsa previzibilitatii si starea de a nu sti ce urmeaza sunt factori declansatori si sustinatori ai fricii.
Si factorii pozitivi pot declansa frica in noi, de exemplu atunci cand toate lucrurile merg bine si ni se infiripa ideea ca, astfel, in caz ca totul se duce de rapa, avem atat de multe de pierdut!
Noi avem capacitatea de a ne gandi la viitor: ne facem planuri, anticipam anumite evolutii ale lucrurilor din jurul nostru, ne pregatim pasii pentru a atinge un anumit obiectiv, prioritizam ce avem de facut intr-un viitor apropiat, daca ne simtim aglomerati si asa mai departe. Aceasta capacitate este o resursa tare buna pe care o avem cu noi! Dar, atunci cand suntem ingrijorati si sub imperiul fricii, aceasta aptitudine extraordinara se limiteaza doar la aspectele negative ale posibilelor rute pe care o pot lua lucrurile. Ajungem astfel sa ne uitam la ce se intampla in jur, cu noi si cu ceilalti, printr-o luneta, avand celalalt ochi inchis, pierzand asadar sansa la o perspectiva mai ampla.
Din momentul in care frica intra pe scena emotiilor noastre are loc o succesiune de ganduri si imagini din ce in ce mai dezastroase. Totul se intampla atat de acut incat teama iese parca de sub controlul nostru si se imputerniceste sa existe si sa functioneze independent de noi. Din acest moment ne simtim acaparati, controlati chiar de frica! Tot acest tumult nu se intampla doar in mintea noastra – de cele mai multe ori corpul nostru ajunge sa simta la randul sau reculul acestei frici: nu ne putem relaxa, muschii ne sunt incordati, avem dureri de cap frecvente, insomnii, o stare de oboseala permanenta.
Timpul joaca un rol foarte important atunci cand vrem sa ne intelegem temerile. Frica poate fi cu privire la probleme reale, adica existente la momentul prezent (ex: sunt pe drum cu masina si a inceput o furtuna puternica chiar in fata mea; ex: lucrez la un proiect amplu, de mult timp si care trebuie transmis astazi, iar laptopul tocmai s-a ars) sau poate fi cu privire la ceea ce anticipam ca urmeaza a deveni probleme, adica la posibile probleme viitoare, inexistente la momentul prezent (ex: urmeaza sa plec la drum cu masina, cerul este senin si ma gandesc ce grav ar fi sa inceapa o furtuna puternica; ex: lucrez la un proiect amplu, de mult timp si care trebuie transmis astazi, asa ca ma tot fura gandul cat de groaznic ar fi sa se arda laptopul). Cred ca v-ati dat seama de idee…
Frica devine o problema atunci cand intensitatea ei ne impiedica sa traim viata pe care ne-o dorim, sa ne atingem scopurile, cand din cauza ei suntem in permanenta vigilenta si incordare, astfel ca ajungem sa ne simtim epuizati si descurajati.
Ce putem face atunci cand ne simtim coplesiti de frica:
- Ne alcatuim propriul meniu de activitati, functie de ceea ce ne atrage, ceea ce vrem sa dezvoltam, ceea ce ne face curiosi. De exemplu, pentru:
- Creativitate: putem desena sau picta liber, fara grija de ce va iesi, ne putem juca cu functiile aparatului de fotografiat prin surprinderea unor imagini dragute, putem sa ne cream un dream board, sa crosetam sau sa facem goblen, sa facem colaje din te miri ce, sa redecoram un spatiu;
- Starea mentala si emotionala: putem practica meditatia, yoga, rugaciunea, putem reflecta, visa cu ochii deschisi sau putem exersa mental schimbari de perspectiva asupra lucrurilor din viata noastra;
- Exersarea compasiunii: punem pe hartie lucrurile pentru care suntem recunoscatori, organizam o surpriza pentru cineva drag, mentoram pe cineva sa invete ceva la care ne pricepem, ajutam un prieten, sau un strain cu ceva important pentru el;
- Dezvoltarea de abilitati noi: putem gati o noua reteta, ne putem documenta si incerca diverse reparatii prin gospodarie, putem invata sa cantam la un instrument muzical, putem descoperi o limba straina, putem citi sau viziona un documentar despre anumite evenimente actuale sau din istorie;
- Partea activa din noi: putem sa pornim intr-o drumetie sau sa incepem un program de exercitii fizice acasa, putem sa biciclim prin oras, sau in sufragerie pe o bicicleta statica, putem gasi o piscina faina sau alerga cu muzica preferata in urechi.
- Incercam sa ne programam in avans ziua, fiind atenti sa avem un echilibru intre ceea ce ne ofera un sentiment de competenta (ne ocupam de atributiile de la job, ne putem ingriji de locuita prin curatenie sau redecorare, putem gradinari daca avem ocazia, incepem un program de exercitii fizice), ceea ce ne ajuta sa tinem aproape cu cei din jur (ii contactam pe cei dragi si stabilim intalniri – acestea pot fi facute live sau virtual, folosindu-ne de apeluri video, grupuri pe retelele sociale, mesaje pe email, workshopuri online organizate pe diverse teme) si ceea ce ne ofera placere (citirea unei carti, organizarea unui spa cu ce gasim prin casa, gatitul mancarii preferate sau a uneia noi, vizionarea unei comedii).
- Ne folosim de o schema logica cu privire la frica pe care o simtim. Un exemplu ar fi sa incercam sa ne raspundem la cateva intrebari si sa actionam in consecinta: ce anume ma ingrijoareaza? pot face EU ceva in legatura cu acest lucru acum? Daca da, ce anume? si de aici actionam functie de raspunsurile pe care le gasim. Daca eu nu pot face ceva in legatura cu frica mea acum, ce pot face EU in viitor? si de aici stim ce avem de facut si cand.
Voi cum faceti cu frica?