INTREBARI GENERALE

Mai jos gasesti cateva intrebari generale si raspunsuri personale cu privire la psihologie si la psihoterapie. Daca vrei sa afli si altceva, nu ezita sa-mi trimiti mesaj in chat-ul acestei pagini sau pe email, la psihoplan@gmail.com.

CE ESTE PSIHOTERAPIA?

Psihoterapia, ca abordare menita sa iti aduca o stare psihica mai buna, este practic un dialog cu un profesionist (certificat de Colegiul Psihologilor din Romania), un proces la capatul caruia luptele emotionale sunt diminuate, relatiile cu tine insuti si cu cei din jur ajung sa te implineasca si sa te bucure, increderea ta, in tine si in viata, capata contur și forta iar problemele acuzate initial devin gestionabile cu ajutorul resurselor (re)descoperite de-a lungul sedintelor de psihoterapie pentru tine.

CUM GASESC UN PSIHOTERAPEUT BUN?

Un psiholog/psihoterapeut poate fi pregătit să lucreze cu o anumită situație, dar se poate simți depășit sau inconfortabil să abordeze o altă situație – verifică cu el/ea dacă experiența sa acoperă ce ai tu nevoie.

​​Dacă ai primit o recomandare de la altcineva să lucrezi un anumit psiholog/psihoterapeut, ia în considerare dacă persoana care a făcut recomandarea îți este asemănătoare în personalitate sau în problematica tratată, pentru că ce se potrivește unui anumit om, nu se potrivește neapărat și ție.​

Verifică dacă psihologul/ psihoterapeutul deține autorizările necesare pentru a practica această profesie din partea Colegiului Psihologilor din România.​

Gândește-te ce va însemna pentru tine să începi lucrul cu un anumit psiholog/psihoterapeut, din punct de vedere al tuturor costurilor: timpul necesar pentru a ajunge la cabinetul său, frecvența întâlnirilor, costul ședinței, durata posibilă a întregii terapii, în funcție de specializarea terapeutică.​

Un psiholog/psihoterapeut bun îți răspunde la întrebări și îți inspiră încredere; spre deosebire de cel mai bun prieten, un psiholog/psihoterapeut bun este și va rămâne obiectiv

Un psiholog/psihoterapeut bun lucrează împreună cu tine la stabilirea de obiective clare, la urmărirea lor și la verificarea dacă au fost atinse, pentru a asigura eficiența procesului terapeutic.

Mai important decât specializarea unui psiholog/psihoterapeut este propriul său stil de lucru și modul în care pune în practică aspectele teoretice acumulate de-a lungul timpului; pentru a vedea acest lucru, ar trebui sa mergi la o prima sedinta; așa vei cunoște persoana psihologului/psihoterapeutului, vei vedea dacă te simți confortabil și în siguranță în acel cadru terapeutic, vei verifica dacă acel terapeut îți înțelege sau te ajută să identifici problema și dacă este receptiv la feedback-ul tău.

Nu renunța ușor, dacă îți dai seama că ce ai găsit nu ți se potrivește; explică-i psihologului/psihoterapeutului ce simți tu că ai nevoie, pentru a-i da șansa acestuia/acesteia să se adapteze situației și pentru a decide împreună cu tine cum este mai bine să continuați.

Dacă decizi împreuna cu psihologul/psihoterapeutul tău să încheiați colaborarea, este important să înțelegi de ce, pentru a putea ține cont de acest aspect în viitorul tău demers terapeutic.

​CUM ESTE LA PRIMA SEDINTA?

La prima ședință, ca și la următoarele, este importantă povestea ta. Voi asculta ce ai tu să-mi spui. Vom încerca împreună să cuprindem în cuvinte ce doare cel mai tare. Vom avea grijă să numim ceea ce îți dorești să se întâmple cu situația dificilă. La următoarele ședințe, dacă vei dori să continuăm dialogul nostru, vom încerca împreună să urmărim o posibilă direcție care să te aducă mai aproape de ceea ce îți dorești.

Eu cred că tu știi cel mai bine ce doare…și mai cred, chiar și atunci când poate tu îți pierzi această încredere, că ființa ta are resursele sau își poate crea mijloacele necesare să iasă din impas și să trăiască în echilibru cu toate.

CARE AR FI PRIMUL PAS?

De indata ce te-ai hotarat sa beneficiezi de o sedinta de psihoterapie, este necesar sa te programezi telefonic la 0726.622.356. Functie de preferinte si posibilitati ne vom intalni la cabinet sau online.

Nu gasesti raspunsul la o intrebare care te macina? Contacteaza-ma si voi incerca sa iti raspund indata!

Psiholog Simona Constantin

psihoplan@gmail.com

Telefon: 0726 622 356

Sunt Simona Constantin. Dacă ai întreba despre mine câteva persoane din jurul meu, ți-ar spune probabil că sunt un om energic, ordonat, curios, auto-motivat și…ocupat. Recunosc, nu aș putea să-i contrazic.
Facebook Psihoplan.ro
Bucuresti | Romania | 0726 622 356 | psihoplan@gmail.com